Scarificarea gazonului primavara si toamna - Secretul unui aspect sanatos

Obtinerea unei peluze frumoase devine realitate cu ajutorul intretinerii periodice a gazonului. In acest sens un loc important il joaca scarificarea, procedura realizata in momentele prielnice ale anului, recunoscuta pentru beneficiile pe care le aduce gazonului in ce priveste aspectul si sanatatea. Efectuata la timp si in mod corect, scarificarea dezvolta gazonul intr-un mod armonios, faciliteaza formarea de noi radacini si indesirea firelor de iarba si imbunatateste drenajul. 

Acest proces presupune parcurgerea unor etape esentiale si folosirea unor unelte si echipamente adecvate pentru a obtine rezultate foarte bune. Desi poate parea la prima vedere un procedeu optional in ingrijirea unei gradini sau a unui teren, totusi, specialistii atrag atentia ca joaca un rol vital in mentinerea sanatatii ierbii pe termen lung, asa ca cerceteaza cu atentie problema pentru a avea o peluza minunata. 

In articolul de mai jos vei descoperi ce inseamna scarificarea gazonului, care este perioada optima pentru executarea ei, care sunt beneficiile aduse sanatatii si aspectului gazonului si ce metode poti utiliza pentru a realiza corect si rapid intreaga operatiune. De asemenea, vei consulta cateva sfaturi si recomandari utile pentru a realiza cu succes procedeul de scarificare.

1. Scarificarea gazonului – informatii generale

1. Scarificarea gazonului - Informatii generale
Sursa foto: Shutterstock

Mentinerea impecabila a gazonului devine realitate cu ajutorul procedeului de scarificare, o tehnica de ingrijire esentiala pentru a mentine iarba sanatoasa, cu aspect deosebit. Scarificarea a inceput sa fie pusa in practica incepand cu secolul al XX-lea, odata cu introducerea metodelor moderne de intretinere a peluzelor si a devenit o practica uzuala in gradinaritul rezidential si comercial. Totusi, ea a mai fost folosita si in agricultura timpurie, deoarece se cunostea demult ca solul aerisit contribuie decisiv la sanatatea si productivitatea productiei agricole. 

1.1. Ce inseamna scarificarea gazonului – importanta executarii corecte a procedeului

Scarificarea este procedura de intretinere in vederea indepartarii paslei (straturi de resturi organice) si a imbunatatirii sanatatii si calitatii gazonului. Pasla apare atunci cand iarba taiata, resturile de frunze, muschiul etc. se acumuleaza la baza gazonului si formeaza o bariera intre sol si stratul superior, ce impiedica apa, aerul si nutrientii sa ajunga la radacini. Toate aceste lucruri afecteaza dezvoltarea gazonului si, in timp, se observa ca iarba isi pierde sanatatea si aspectul. 

Executarea corecta a procedeului de scarificare are o importanta enorma pentru realizarea unei peluze deosebite. Practic, este vorba despre imbunatatirea accesului la apa, aer si nutrienti, gazonul absorbind elementele esentiale pentru a creste verde si sanatos. In acest mod sunt stimulate sa creasca noile fire de iarba, ceea ce duce la obtinerea unui covor de iarba mai dens si este indepartat muschiul, prevenind infestarea. 

1.2. Cand se poate face scarificarea gazonului – beneficiile pentru sanatatea si aspectul gazonului

Perioada optima pentru a executa procedeul este cea cand are loc cresterea activa a ierbii, adica primavara si toamna. Scarificarea de primavara este adecvata pentru a curata terenul de resturi vegetale acumulate in timpul iernii, pregateste solul pentru sezonul de vara si stimuleaza aparitia noilor fire de iarba. Acest procedeu este bine de executat imediat ce riscul de inghet a trecut, iar temperatura solului a inceput sa creasca. Daca vrei sa stii exact in ce luna se face scarificarea gazonului in acest sezon, raspunsul este in lunile martie si aprilie, deoarece acum iarba este pregatita de regenerare, temperaturile fiind mai calde, iar umiditatea favorizand cresterea. 

Scarificarea de toamna este potrivita pentru zonele in care precipitatiile sunt mai frecvente si se recomanda a fi pusa in practica atunci cand temperaturile sunt moderate si gazonul activ. Cu ajutorul sau se elimina muschiul si se pregateste gazonul pentru iarna. Scarificarea poate fi executata in lunile septembrie si octombrie, cand solul este umed (nu inghetat) si nu se va deteriora iarba. 

Printre beneficiile oferite de scarificare pot fi enuntate:

Asadar, scarificarea este o tehnica vitala pentru mentinerea sanatatii si aspectului estetic al gazonului, ce trebuie executata toamna sau primavara pentru cele mai bune rezultate. Gazonul scarificat corect va avea o crestere rapida, iar peluza va fi mult mai frumoasa. 

2. Cum se face scarificarea gazonului

Pentru a executa in mod corect acest procedeu este important sa dobandesti cunostinte vaste despre metodele de scarificare si despre pasii necesar de parcurs, dar si despre uneltele sau echipamentul util. Astfel, vei analiza optiunile (manuale si mecanice), alaturi de anumite specificatii si de adancimea recomandata pentru fiecare tip de gazon in parte.

2.1. Scarificarea manuala a gazonului

O metoda traditionala si eficienta pentru ingrijirea peluzei este considerata scarificarea manuala. Intr-adevar, implica mai mult efort fizic decat cea mecanica, dar permite obtinerea unui control mai mare asupra procesului, fiind excelenta in special pentru peluzele mici si mijlocii. Pentru intretinerea gazonului rulou sau a celui de tip clasic existent pe terenuri cu dimensiuni reduse se poate folosi scarificarea manuala. Operatiunea se executa cu ajutorul greblei speciale sau a unui scarificator manual si are doua avantaje majore: controlul mai bun asupra presiunii aplicate, ceea ce reduce riscul de deteriorare a radacinilor si echipamentele utile sunt mai ieftine. 

Pentru a efectua acest tip de scarificare ai nevoie de grebla speciala cu lame metalice ascutite si cu rol clar de a indeparta muschiul si pasla de gazon, manusile de gradinarit ce iti vor proteja mainile pentru ca procedura este mult mai solicitanta si o imbracaminte adecvata, comoda, care sa-ti permita miscarea libera. Dupa ce te-ai echipat corespunzator poti trece la scarificarea manuala ce consta in parcurgerea urmatorilor pasi:

2.2. Scarificarea mecanica a gazonului

Scarificarea mecanica a gazonului este o metoda mult mai rapida si mai eficienta prin care poti intretine peluza, doar ca este indicat de folosit pe terenuri cu dimensiuni generoase sau pentru cei care nu vor sa depuna efort fizic intens. Procedeul este realizat cu ajutorul unui scarificator mecanic cu lame rotative, care indeparteaza stratul de resturi vegetale si muschi, patrunzand in sol pana la adancimea de care este nevoie. Avantajele acestui procedeu sunt numeroase: acopera o suprafata extinsa intr-un timp scurt, lamele patrund la adancimea constanta, reduce semnificativ efortul fizic, permite reglarea adancimii de lucru. 

Pentru a executa procedura mecanica vei utiliza scarificatorul electric sau pe benzina (in functie de dimensiunile terenului), lamele potrivite (pentru a obtine adancimea dorita), manusi si ochelari de protectie (pentru a elimina posibilitatea aparitiei diferitelor accidente nedorite). Scarificarea mecanica presupune parcurgerea pasilor de mai jos:

Astfel, scarificarea mecanica maximizeaza beneficiile pentru gazon si poate fi utilizata fara probleme, in special pentru gradinile de mari dimensiuni.

3. Sfaturi si recomandari utile pentru realizarea cu succes a procesului de scarificare a gazonului

Pentru a realiza cu succes acest proces de intretinere a gazonului este important sa ai in vedere sfaturi si recomandari utile ale specialistilor. O problema cu care te poti confrunta daca nu ai cunostinte in acest sens este cea legata de adancimea potrivita scarificarii gazonului, in functie de fiecare tip in parte:

Alegerea adancimii potrivite trebuie sa se muleze pe tipul de iarba existenta pe peluza, dar si pe sistemele de irigare a gazonului implementate.

Alte sfaturi si recomandari pentru obtinerea unui aspect frumos si sanatos al gazonului pot fi de real ajutor, asa ca tine cont de ele:

In concluzie, pentru a avea o peluza cu aspect sanatos si frumos este indicata o data pe an  scarificarea gazonului. In caz contrar, solul va acumula materie organica moarta, muschii si buruienile se vor dezvolta necontrolat, radacinile vor fi slabe si iarba va creste ineficient.