Pentru obtinerea unei peluze sanatoase, se impune punerea in practica a procesului de aerare a gazonului. Aerarea face ca solul sa devina mai permeabil la apa, aer si substante nutritive, incurajeaza dezvoltarea radacinilor si previne imbatranirea prematura a gazonului. In acest sens, gradinarii incepatori sau experti trebuie sa foloseasca echipamente adecvate pentru a avea o peluza aspectuoasa si rezistenta, ce va impresiona in fiecare sezon.
In articolul de mai jos, veti descoperi informatii utile despre importanta procesului de aerare a gazonului, despre momentul optim pentru aerare, dar si despre metodele potrivite pentru a face acest lucru. De asemenea, veti afla care este impactul aerarii solului asupra sanatatii gazonului pe termen lung pe baza unor exemple concrete.
1. Aerarea gazonului – informatii generare
Aerarea gazonului este acea tehnica de intretinere ce asigura crearea unei peluze frumoase si sanatoase. Cu ajutorul acestui procedeu, gazonul beneficiaza din plin de o circulatie a aerului foarte buna, dar si de o hidratare eficienta sau de absorbtia excelenta a nutrientilor din sol. Practic, este vorba despre perforarea solului pentru ca aerul si apa sa poata patrunde prin aceste mici orificii, asigurand dezvoltarea gazonului pe termen lung.
1.1. Importanta procesului de aerare a gazonului
Aerarea gazonului este importanta pentru cei care vor sa obtina o peluza sanatoasa si de durata, care sa impresioneze prin verdele intens. Prin acest procedeu se observa rezistenta mult mai buna a ierbii la stres termic si trafic intens, reducerea riscului de degradare prematura si imbunatatirea aspectului general al gazonului.
Aerarea solului este vitala din cauza compactarii sale. Gazonul aflat intr-un astfel de pamant nu mai absoarbe apa si nutrientii necesari, aspectul lui devenind tern, iar cresterea facandu-se tot mai lent. Aerarea rezolva aceasta situatie, face spatii in sol si permite radacinilor gazonului sa se extinda cu usurinta. De asemenea, s-a observat faptul ca aerat este mai sanatos, rezista cu succes la boli si la buruieni.
Procedeul ajuta la oxigenarea radacinilor si stimuleaza activitatea microorganismelor benefice, ce descompun materia organica si elibereaza nutrientii necesari. Rezistenta gazonului la seceta creste, la fel si la gerul aspru, radacinile devin mai puternice si mai adanci. Daca solul este bine aerat, atunci absoarbe apa eficient si nu se vor forma balti inestetice atunci cand ploua sau cand se iriga terenul.
Indiferent de dimensiunile gazonului, aerarea realizata in mod regulat se soldeaza cu imbunatatirea calitatii solului, cu absorbtia optima a nutrientilor si a apei necesare vietii si contribuie decisiv la dezvoltarea radacinilor.
1.2. Cand se face aerarea si cum contribuie la sanatatea generala a gazonului
Aerarea trebuie sa se faca primavara sau toamna, deoarece sunt momentele in care conditiile de temperatura si umiditate sunt excelente pentru regenerarea rapida a firelor de iarba. Daca se opteaza pentru aerarea de primavara, se obtin radacini puternice, ce pregatesc gazonul pentru sezonul cald ce urmeaza. Daca se opteaza pentru cea de toamna, gazonul este pregatit pentru sezonul rece, imbunatatindu-i rezistenta. La inceput de primavara, gazonul aerat toamna are un start favorabil.
Specialistii recomanda sa nu se faca acest procedeu in perioadele de stres termic, de exemplu vara, atunci cand temperaturile sunt mai ridicate, iar cantitatea de apa mult redusa. Gazonul este foarte vulnerabil in aceasta perioada, fiind mai predispus la degradare si uscaciune, aerarea accentuand riscul. Nici iarna nu trebuie facuta, pentru ca temperaturile sunt scazute si solul deseori inghetat, fapt ce afecteaza structura radacinilor.
Alegerea momentului potrivit pentru aerare depinde de anumiti factori:
- Tipul de gazon. Unele tipuri beneficiaza de aerare primavara si toamna, dar exista alte variante care necesita aerare la inceputul verii (de exemplu, gazonul cu ierburi de sezon cald);
- Conditiile climatice locale. Daca vara este uscata si calda in regiune, atunci aerarea trebuie sa se faca obligatoriu primavara sau toamna, in acest mod evitand riscul de uscare. In zonele in care exista precipitatii abundente nu se face aerara atunci cand pamantul este prea umed. In caz contrar se favorizeaza compactarea solului;
- Tipul de sol. Pamantul argilos sau compactat are nevoie de aerare frecventa. Solurile nisipoase au drenare mai buna, asa ca nu se va realiza aerarea atat de des.
Acest procedeu aduce numeroase beneficii sanatatii gazonului. Cu ajutorul lui vegetatia are crestere echilibrata si rezistenta sporita la trafic intens si la mediu. Practic, aerarea ofera gazonului resursele necesare pentru a se putea dezvolta armonios, permite stabilizarea sa si ii da posibilitatea de a absorbi rapid apa. Un alt beneficiu este cel care se refera la reducerea acumularii de paie si de resturi vegetale ce pot bloca accesul radacinilor la aer si apa. Astfel, gazonul este mai putin predispus la boli fungice. Realizata in momentele optime, aerarea reduce necesitatea interventiilor suplimentare, economiseste resurse si asigura intretinerea eficienta.
Pentru a maximiza procesul de aerare si a obtine un gazon sanatos este indicat sa se aiba in vedere si urmatoarele recomandari:
- dupa aerare, pe gazon se aplica un strat subtire de nisip sau compost;
- in functie de tipul de sol se programeaza aerarea (mai frecventa sau nu);
- inainte de aerare se testeaza solul (se vor observa deficientele de nutrienti, PH-ul solului, nivelul de compactare);
- dupa aerare se va aplica si un fertilizator echilibrat, care sa contina azot, fosfor, potasiu;
- frecventa irigarii dupa aerare trebuie sa fie redusa, deoarece gazonul va absorbi mult mai eficient apa;
- pentru gazonul de tip rulou trebuie folosita o metoda mai blanda de aerare, mai ales in primul an de la plantare;
- periodic este necesara evaluarea gazonului pentru a ajusta intensitatea si frecventa aerarii (in acest sens se vor observa radacinile, nivelul de densitate, culoarea);
- in conditii de seceta sau umezeala extrema nu se va face aerarea gazonului, deoarece poate favoriza tasarea solului sau sau poate afecta radacinile ierbii;
- la fiecare sesiune de aerare se va alterna directia pentru o mai buna distributie a aerului si apei in sol, ceea ce duce la dezvoltarea foarte buna a radacinilor gazonului.
2. Metodele de aerare a gazonului
Alegerea metodei potrivite pentru aerarea solului reprezinta un factor determinant pentru succesul procesului, deoarece influenteaza eficienta aerarii si durabilitatea efectelor sale. Metodele principale ale aerarii solului sunt manuala si mecanizata, fiecare cu avantaje proprii in ce priveste obtinerea de rezultate profesionale.
2.1. Aerarea gazonului – aeratoarele manuale versus aeratoarele mecanice
Aeratoarele manuale sunt echipamente simple, puse in actiune prin forta fizica a utilizatorului, ideale pentru suprafete mici sau medii. Pe piata exista doua tipuri de astfel de aeratoare, cu varfuri si cu tevi de extragere. Primele modele fac perforatii superficiale in sol si nu extrag bucati de pamant, iar celelalte variante permit o aerare mai profunda si imbunatatesc structura solului. Aeratoarele cu varfuri sunt usor de utilizat si decompacteaza stratul superficial al solului, iar cele cu tevi de extragere sunt eficiente pentru gazonul pus pe sol compact.
Aeratoarele manuale realizeaza o aerare personalizata, fiind folosite pentru peluza din zone mai delicate, sunt accesibile ca pret si pot fi depozitate in orice loc protejat de temperaturi extreme sau de umiditate. Totusi, aceste produse au si unele dezavantaje, cum ar fi efortul fizic considerabil, mai ales daca sunt folosite pe terenuri mari, si rezultatele limitate in solurile foarte dure.
Aeratoarele mecanice sunt mai complexe, actioneaza pe baza de combustibil sau de energie electrica si pot acoperi usor terenuri de mari dimensiuni. Avantajele acestor echipamente sunt efortul minim din partea utilizatorului, rapiditatea si eficienta, obtinerea de rezultate profesionale, posibilitatea de a fi intrebuintate pe orice tip de sol. Costurile lor sunt ceva mai ridicate, dimensiunile si greutatea pot fi mai mari si daca sunt manevrate de persoane neexperimentate pot sa deterioreze gazonul.
2.2. Alegerea metodei potrivite de aerare in functie de dimensiunea gazonului
Indiferent ca este vorba despre un gazon pus de la zero in sol sau despre gazonul rulou, alegerea metodei potrivite de aerare este vitala. Din ce in ce mai folosit este ultimul tip, pentru ca arata foarte bine din punct de vedere estetic. Totusi, intretinerea gazonului rulou trebuie sa se faca periodic, cu atentie, aerarea jucand un rol foarte important in acest sens. Daca nu se va executa procedeul de aerare, atunci aspectul sanatos si verde se va pierde in timp.
- Pentru peluzele mici (100-150 metri patrati) se poate pune in practica metoda de aerare manuala punctuala, ce permite utilizatorului sa evite deteriorarea zonelor sensibile;
- Pentru peluzele medii (150-500 metri patrati) este utila o combinatie intre metoda de aerare manuala si cea mecanica, in functie de specificul peluzei si de cat de compactat este solul (pentru zonele mai sensibile este indicata aerarea manuala, pentru restul cea mecanica). Folosirea celor doua metode in combinatie vine cu avantaje deosebite, cum ar fi reducerea timpului de lucru, acoperirea uniforma a suprafetei, ingrijirea completa a gazonului si mentinerea lui la standarde inalte;
- Pentru peluzele mari (de peste 500 metri patrati) trebuie sa se utilizeze un aerator mecanic. Acest dispozitiv are capacitatea de a acoperi in doar cateva ore peluze mari, sa ofere aerarea uniforma si compacta a solului si extrage bucati de pamant in mod regulat, imbunatatind circulatia aerului si apei. In acest sens se pot folosi o data sau de doua ori pe an aeratoarele mecanice cu tevi de extragere.
3. Impactul aerarii asupra sanatatii gazonului pe termen lung
O peluza densa, cu aspect sanatos si bine adaptata conditiilor de mediu poate fi obtinuta daca se va aplica periodic acest proces de aerare a solului ce permite radacinilor sa se dezvolte liber si sa acceseze mai usor nutrientii si apa. Aerarea optima usureaza eficienta sistemelor de irigare a gazonului, deoarece ajuta la distribuirea apei in mod corect in peluza.
Horticultori si specialisti in peisagistica considera aerarea o metoda eficienta de mentinere a gazonului sanatos. Peluzele aerate corespunzator si periodic au o densitate a ierbii cu pana la 25 la suta mai mare si o adancime a radacinilor de pana la 30-50 la suta fata de gazonul neaerat. In acest mod se obtine un gazon rezistent la seceta, la variatii de temperatura sau la traficul intens. De asemenea, aerarea permite folosirea optima a sistemului de irigare, apa infiltrandu-se mai adanc in sol. Calitatea vegetatiei este impecabila pentru o peluza aerata constant, chiar daca va necesita o cantitate de apa mai putina (circa 20 la suta mai putina comparativ cu un teren neaerat).
Aerarea periodica influenteaza aspectul si rezistenta gazonului in timp, cateva exemple demonstrand aceasta afirmatie:
- In cazul unei peluze rezidentiale observata pe o durata de cinci ani, aerarea regulata realizata de doua ori pe an a adus o imbunatatire a gazonului cu circa 30 la suta. Gazonul obtinut a fost mult mai rezistent la seceta si era de un verde intens si sanatos;
- In cazul spatiilor publice sau pe un teren de golf, acolo unde este nevoie de un aspect impecabil al gazonului, aerarea trebuie facuta si de patru ori pe an pentru ca nutrientii si apa sa poata patrunde la radacini. Dupa circa trei ani radacinile au devenit mai dense si au patruns mai adanc in sol, iar cantitatea de ingrasaminte oferite s-a redus considerabil, cu pana la 15 la suta;
- In cazul spatiilor comerciale si a gradinilor urbane aerarea se face de doua ori pe an. Dupa circa 3-4 ani se observa o crestere a densitatii vegetatiei cu pana la 35 la suta, radacinile devenind mai puternice, iar costurile de intretinere reducandu-se semnificativ.
In concluzie, aerarea gazonului este esentiala si aduce numeroase beneficii peluzei care va rezista cu succes mult mai mult timp. Pentru a obtine cele mai bune rezultate este indicat sa se aleaga momentul potrivit (toamna sau primavara), metoda utila in functie de dimensiunile peluzei (manuala sau mecanica) si sa se puna in practica sfaturile specialistilor in domeniu.